Domácí jablečná přesnídávka pro děti
Jablka jsou naše nejtypičtější ovoce, jejich pěstování u nás má velmi dlouhou tradici, a proto jsou velmi oblíbenou potravinou, kterou můžeš dát svému dítěti ve formě jablečné šťávy hned od 4. měsíce života. Kromě zpracování jablek na různé kaše (jablečná přesnídávka s obilovinami, nebo dokonce se zeleninou) můžeš také dát dítěti jablka syrová nakrájená na měsíčky či hranolky k ožužlávání, nácviku kousání, a při prořezávání zoubků, když mu rostou.
Domácí jablečné přesnídávky: Zde najdeš několik chutných receptů
1. Ovocný příkrm

Domácí jablečná přesnídávka s malinami a suchary
Ingredients
- 175 g jablka
- 150 g malin
- 2 kusy sucharů kukuřičný či rýžovýchlebíček, nebo křupky bez soli
- trochu mléka
- 1 PL řepkového oleje
- voda podle potřeby
Instructions
- Omyj maliny a propasíruj je přes cedník, aby v nich nebyla zrníčka.
- Omyj a oloupej jablko, zbav je jádřince a nakrájej na kousky.
- Povař v troše vody asi 2 minuty, v závislosti na tvrdosti jablka.
- Slij vodu a trochu si jí nech na pozdější případné rozředění kaše.
- Kousky jablek přidej do malinového pyré a rozmixuj (ponorným mixérem).
- Podle konzistence kaše přidej asi 2 rozdrobené suchary. Můžeš je pokropit trochou vody z vaření jablek nebo trochou plnotučného mléka, aby změkly.
- Nakonec vmíchej lžíci řepkového oleje.
2. Ovocný příkrm: Jablko, Kiwi a cuketa

Domácí jablečná přesnídávka s kiwi, cuketou a jáhlovými vločkami
Ingredients
- 100 g kiwi
- 50 g cukety
- 50 g jablka
- 20 g jáhlových vloček
- voda podle potřeby
- 1 PL řepkového oleje
Instructions
- Cuketu důkladně omyj a ukroj dva silné plátky i se slupkou (asi 50 g).
- Omyj, oloupej jablko a zbav je jádřince a nakrájej na kousky.
- Potom kousky ovoce a zeleniny vař společně na středním plameni, dokud nezměknou (asi 3 minuty).
- Uvař 100 ml vody, přidej jáhloé vločky a krátce je vař, dokud se voda neodpaří (vločky nabobtnají).
- Umyj kiwi, rozkroj je na polovinu a lžičkou vydlabej dužinu.
- Všechny ingredience rozmixuj v mixéru.
- Do hotové, mírně vychladlé kaše vmíchej lžíci řepkového oleje.
3. Ovocný nebo zeleninový příkrm? Dýně a jablka.

Dýňová a ovesná kaše s jablky
Ingredients
- 0,5 kus jablka
- 120 g dýně
- 20 g ovesných vloček
- trochu mléka
- voda podle potřeby
- 1 PL řepkového oleje
Instructions
- Oloupej dýni, zbav semínek a nakrájej ji na kostičky.
- V malém množství vody kostičky asi 6 až 8 minut vař.
- Potom dýni rozdrť vidličkou a připrav pyré. (Není třeba slévat vodu.)
- Ovesné vločky smíchej s mlékem v kastrolku a přiveď k varu.
- Omyj a oloupej jablko, zbav je jádřince a nakrájej na kousky
- Když se mléko vaří, přidej jablko a vař na mírném plameni asi 8 minut za občasného míchání.
- Nech vychladnout a přidejlžíci oleje.
Jablečná přesnídávka: Co bys měla o jablkách vědět
Jablečná šťáva je pro Tvé dítě vynikajícím občerstvením. Jablko má nízký obsah kalorií. Obsahuje dostatek vitamínu C, i když je tepelně zpracováno, což podporuje vstřebávání železa spotřebovaného v době oběda (například ve formě masa). Kromě velkého množství draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, vitamínů B1 a B2 obsahují jablka vlákninu, která má pozitivní vliv na trávicí soustavu miminka. Jablka tedy mohou uvolnit pohyby střev a ulevit tak dítěti při bolestech bříška způsobených zácpou.
Pro přípravu jablečné kaše a šťáv pro Tvoje dítě je nejlepší použít jablka v bio kvalitě, protože ta neobsahují zbytky pesticidů a jiných nebezpečných látek. V letních a podzimních měsících je doba sklizně regionálních odrůd jablek, takže můžeš koupit čerstvé ovoce na trhu nebo přímo od zemědělce. Z těchto čerstvých jablek je jablečná kaše a šťáva pro Tvé miminko nejvhodnější a nejvýživnější.