Chystáš se přejít se svým miminkem od čistě mléčné stravy k prvním zdravým příkrmům? Záleží Ti na čerstvosti a kvalitě surovin, ze kterých je příkrm připraven? Není třeba kupovat drahé hotové výrobky, ale můžeš si podle našeho návodu zdravý a chutný pastinák příkrm pro své dítě doma sama uvařit.

Pripřavit pro dítě pastinák příkrm není tak náročné.

U prvních příkrmů je vhodné začít s kořenovou zeleninou, například s pastinákem. Podobně jako mrkev je pastinák snadno stravitelný a nebude tedy zbytečně zatěžovat bříško dítěte. Pastinák má mírně sladkou a kořenitou chuť jako petržel. Nejlépe chutná, když je čerstvý. Pokud jej však skladuješ v lednici příliš dlouho, může zhořknout a dítě by pak odmítalo kaši z něj jíst, protože by mu nechutnala. Používej proto vždy čerstvý pastinák, nebo si uvař větší množství kaše a rozdělenou na menší porce ji zmraž. Případně zmraž čerstvý očištěný pastinák nakrájený na kostičky.

Pro úplný začátek při přechodu z mléka na dětské příkrmy nabídni svému dítěti čistě pastinákovou kaši, později ji můžeš vylepšit masem, obilninami a dalšími přísadami. Nejprve je také vhodné mixovat kaši do hladka. Později, když si dítě již zvykne sousta převalovat v puse, můžeš připravit kaši hrubší s kousky zeleniny čimasa rozmačkanými vidličkou.

1. Základní příkrm z pastináku

Pastínak příkrm – základní kašička

Pastínak příkrm – základní kašička

Čistý příkrm z pastináku je výborná kašička pro začínající jedlíky.
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Course Zeleninové příkrmy
Cuisine dětské příkrmy
Servings 1

Ingredients
  

  • pastínák několik menších bez natě
  • voda podle potřeby
  • 1 PL řepkového oleje

Instructions
 

  • Očisti a škrabkou oloupejpastinák.
  • Nakrájej kořen pastináku na kostičky a vař ve vodě asi 15 minut.
  • Vodu slij, ale nechej si jina případné rozředění kaše.
  • Kostičky pastináku rozmixujponorným mixérem na krémovou kaši.
  • Přidej trochu řepkovéhooleje .
  • Jestli je kaše přílišhustá, přilej trochu zbylé vody.
Keyword pastinák příkrm

2. Recept pro mlsouny a pokročilé jedlíky – pastinák, hrášek, jahly a kuřecí maso

Příkrm z pastináku, zeleného hrášku, jáhel a kuřecího masa

Na tomto receptu jenejsložitější uvařit jáhly. Ty by se měly několikrát propláchnout vařící vodou.Poté se zalijí studenou vodou a vaří do měkka.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Course Zeleninové příkrmy
Cuisine dětské příkrmy
Servings 1

Ingredients
  

  • pastinák několik menších nožek bez natě
  • hrst zeleného hrášku
  • 30 g kuřecích prsou
  • 30 g jáhel
  • voda podle potřeby
  • 1 PL řepkový olej

Instructions
 

  • Uvař jáhly
  • Pastinák očisti, oškrábej a nakrájej na kostičky.
  • Uvař pastinák do měkka.
  • Vyloupej hrášek a zvlášť je uvař ve vodě.
  • Uvař kousek kuřecích prsou nakrájených na kostičky.
  • Z pastináku a hrášku slij vodu a rozmixuj na pyré.
  • Do pyré přidej do měkka uvařené jáhly, ze kterých se vyvařila všechna voda. (Jestli chceš kaši jemnější, jáhly spolu se zeleninou rozmixuj, jinak nech kuličky vcelku.)
  • Přidej uvařené kuřecí maso nakrájené a rozmačkané vidličkou.       
  • Přidej trochu řepkového oleje.
Keyword pastinák příkrm

3. Dětský příkrm – pastinák, okurka a losos

Pyré z pastináku a okurky s lososem

Pyré z pastináku a okurky s lososem

Místo lososa můžeš použít30g jiného uvařeného libového masa, např. kuřecího, krůtího, telecího, nebokráličího.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Course Zeleninové příkrmy
Cuisine dětské příkrmy
Servings 1

Ingredients
  

  • pastinák několik menších nožek bez natě
  • 1 střední okurka
  • 30 g losos
  • 1 PL řepkový olej
  • voda podle potřeby

Instructions
 

  • Očisti a škrabkou oloupej pastinák.
  • Nakrájej kořen pastináku nakostičky a vař ve vodě asi 15 minut. Vody použij jen tolik, aby byl pastinák ponořený.
  • Když je pastinák již téměř měkký, přidej oloupanou a na kostičky nakrájenou okurku (bez vnitřní části se semínky). Povař ještě asi 2 minuty.
  • Uvařenou zeleninu slij a rozmixuj ponorným mixérem.
  • Maso z lososa zbav kůže a kostí.
  • Nakrájej maso na kousky a vař zvlášť ve vodě asi 15 minut.
  • Asi 30g rozmačkaného masa vmíchej do zeleninového pyré.
  • Přidej lžíci řepkového oleje.
Keyword pastinák příkrm

Pastinák příkrm: Co bys měla o pastináku vědět

Sezóna pastináku je od podzimu do jara, v létě by již pravděpodobně nebyl tak chutný. Pastinák obsahuje důležité uhlohydráty a mnoho vitamínů C, B a vápníku a fosforu, které jsou důležité pro strukturu zubů a kostí Tvého dítěte. Aby se rozpustily vitamíny rozpustné v tucích, a dítě je mohlo správně využít, přidej do každého příkrmu trochu kvalitního oleje (ideálně lisovaného za studena).

Dej si pozor na kvalitu pastináku, kupuj raději menší kořeny, které jsou křupavé a nebudou dřevnaté. Raději si vybírej zeleninu i s natí, která by neměla být zvadlá, aby ses přesvědčila, že je pastinák opravdu čerstvý. Před každou přípravou pastinák důkladně očisti a oškrábej. Na zelenině nesmí zůstat zbytky hlíny, ta může obsahovat nebezpečné bakterie. K přípravě dětských příkrmů je nejvhodnější kupovat pastinák v bio kvalitě.